Десетки декари с дюни край плаж Каваците“ в Созопол са затрупани

...
Десетки декари с дюни край плаж Каваците“ в Созопол са затрупани
Коментари Харесай

Бетономорие и на Каваците

Десетки декари с дюни край плаж „ Каваците “ в Созопол са затрупани с пръст и строителни боклуци. Това откри инспекция на БТВ.

В същото време за две години са осъществени три заснемания на предпазените местообитания, като при последното по-голямата част от дюните „ изчезват “. Когато преди повече от 20 години купува парцел на Каваците, всичко в близост е било дюни, спомня си Владо Стоянов. Сега не се виждат.

„ Подравняват ги и ги засипват с чернозем, да се окаже, че земята не са дюни, а е земеделска земя “, изясни той.

От сигналите му резултат няма. Последният подава преди към 2 години. По това време екоминистерството разпорежда на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да изготви профилирана карта на дюните отвън плажове „ Каваци – север и юг “, каквато досега не е имало. Дюните са снимани през ноември. И повторно през юни.

„ Резултатите от двете заснемания са безпределно разнообразни. Разликата е повече от 40 пъти в площта “, изясни зам.-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска.

Следва трето изследване. Според някогашния зам.-министър по екология Тома Белев при него огромна част от дюните са заличени.

„ От последното снимане, съгласно мен, са изсипвали към 90% от дюните на къмпинг „ Каваците “. Просто те не са избрани като дюни и към този момент виждаме, че стартира разрешаването на тяхното застрояване “, уточни Белев.

От екоминистерството обясниха, че техният представител в комисията за приемане на профилираната карта на дюните към Агенцията по кадастър е изразил изключително мнение. 

Само експерт геоморфолог може да открие дюните под засипаните строителни боклуци.

Междувременно, екоминистерството и регионалната администрация в Бургас обясниха, че започват ново, четвърто изследване на дюните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР